100% remote werken dreigt van organisaties los zand te maken.

COVID knaagt aan jobmotivatie!

Uit onderzoek van The Value Connectors, blijkt dat voltijds remote-werken nefast is voor jobmotivatie in bedrijven. Maar organisaties kunnen er ook wat aan doen.

Covid veroorzaakt in organisaties in Vlaanderen en Brussel meer onverwachte uitdagingen dan op het eerste zicht lijkt. Dat wordt duidelijk na een groot arbeidsmarktonderzoek door The Value Connectors. Het onderzoek peilde bij meer dan 5500 werknemers naar wat ze belangrijk vinden in hun job. De basisdata kwamen uit de Jobmatcher-tool van partnerorganisatie The Job Coach, actief in carrièrebegeleiding en training in Vlaanderen en Brussel.

Na analyse van deze gegevens door The Value Connectors, blijkt dat voltijds remote werken de 10 topwaarden voor de ideale job van werknemers in alle mogelijke sectoren op de helling zet. Daarmee dreigt Covid ook een bres te slagen in de arbeidsmarkt! Gelukkig kunnen organisaties er ook wat aan doen.

In internationaal onderzoek was al langer duidelijk dat “verbinding” een belangrijke factor was voor de arbeidsvreugde van medewerkers. (Michael Steger, Centre for Meaning and Purpose, University of Colorado). Zowel de band met de collega’s, als die met de doelstellingen en/of missie van de organisatie, zijn cruciaal om mensen het gevoel te geven dat hun werk en dus ook hun leven zinvol is. De analyse van The Value Connectors uit de deze data vertaalt concreet wat dit betekent voor de Vlaamse arbeidsmarkt.

Onderzoeksresultaten op basis van 5500 Nederlandstalige werknemers

Onderzoeksresultaten op basis van 5500 Nederlandstalige werknemers

Tussen 2018 en 2020 testte The Value Connectors meer dan 5500 mensen in hun online jobmatcher. CEO Karen Dejongh verduidelijkt: “In de bevraging blijkt dat verbinding, plezier en authenticiteit de belangrijkste waarden zijn voor werknemers. Je moet het zien als energiebronnen die ervoor zorgen dat mensen waardering vinden in hun werk. Die waarden komen op de werkvloer tot stand door contacten met collega’s. Vooral informele contacten zijn daarbij belangrijk. Precies die babbel tussendoor aan de koffiemachine, de toevallige ontmoeting tussen 2 vergaderingen door, of die gezamelijke lunch, vallen weg bij het voltijds remote werken waar alles op voorhand gepland en afgebakend wordt.”

Nood aan meer True Connection?

Download dan onze infobrochure en ontdek de inhoud van deze workshops!

Heb je vragen of interesse? Laat je gegevens dan achter in onderstaande formulier en dan contacteren we je binnen de 2 werkdagen!

Wat betekent dit dan in de praktijk?

Wat betekent dit dan in de praktijk?

True Connection trainer Lien De Wildeman legt uit: “Online communicatie tussen collega’s beperkt zich vaak tot het puur pragmatisch en actiegericht uitwisselen van informatie. De synergie en creativiteit die ontstaat uit échte samenwerking lijkt te verdwijnen. Als mensen live goed samenwerken wordt 1+1, drie! Als je geen speciale online methodes installeert binnen je organisatiecultuur om dit te vervangen, dreigt dit een domper te worden op het engagement en werkplezier van medewerkers.

De gevolgen zijn ingrijpend, dat zegt ook CEO Karen Dejongh: “Mensen die bijna 100% van hun werktijd thuis werken krijgen veel sneller het gevoel dat ze er alleen voor staan wanneer er obstakels opduiken. Ook vragen collega’s elkaar, in een volledige online werkomgeving, opvallend minder om hulp bij moeilijkheden. Hiernaast leidt veelvuldige communicatie via mail of chat vaker tot communicatiestoornissen, misverstanden of zelfs conflicten. Dat is niet verwonderlijk, gezien de onzekerheid van de situatie waarin ze werken niet kan getemperd worden door even stoom af te laten op informele momenten.”

Dat mag er volgens The Value Connectors echter niet toe leiden dat remote werken wordt afgebouwd, want het heeft ook veel voordelen en dus willen heel wat organisaties er ook na COVID deels op blijven inzetten. Maar hoe vermijd je dan een mogelijke negatieve motivatiespiraal onder je medewerkers? Door de vinger aan de pols te houden, kunnen organisaties er ook in tijden van voltijds of deeltijds online werken voor zorgen dat hun medewerkers zich ten volle blijven inzetten. Vanuit de data en de analyse van het arbeidsmarktonderzoek, hebben zij het True Connection programma op poten gezet. Karen Dejongh legt uit: De vele voordelen van afstandswerken moeten zeker behouden blijven in de toekomst, weliswaar zijn aangepaste gewoontes, structuren en leiderschap nodig om de nadelen te beperken.

Hoe kunnen organisaties dit remediƫren?

Het is belangrijk dat we als mens en werknemer zowel, mentaal, gevoelsmatig als qua activiteiten kunnen verbinden met een organisatie en de collega’s.

Verder installeren we best vaste online gewoontes en dienen we aandacht te hebben voor de nadelen van geen of veel minder fysieke contacten.

The Value Connectors bieden een 'True Connection' programma aan organisaties, leidinggevenden en teams hoe je verbinding, vertrouwen én zorg voor elkaar kan versterken, ondanks afstandwerken.

Wil je dit programma voor 60% laten subsidiëren? Informeer dan naar ons aangepaste programma dat voor 60% subsidieerbaar is door middel van de werkbaarheidscheques. Voor meer info kan je contact opnemen met Greet Vandevoort (gvandevoort@thejobcoach.be of 0471 05 96 67).

Bekijk hier onze video rond telewerk en 'true connection'

Wenst u meer info over dit traject te ontvangen?

Vul dan onderstaand contactformulier in en we contacteren u binnen de 2 werkdagen voor een verkennend gesprek.