Outplacement voor werknemers en leidinggevenden | The Value Connectors

Outplacement: het begin van iets nieuws!

Geef je (ex-) werknemers alle kansen om een nieuwe droomjob te vinden op de arbeidsmarkt.

Wat is outplacement?

Outplacement is de ontslagbegeleiding die ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers krijgen om hen te helpen bij het vinden van een nieuwe job of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige. Ook wordt er de nodige aandacht gegeven aan de mentale begeleiding.

Ben je benieuwd wat wij voor jouw (ex-)werknemers kunnen betekenen? Vraag een offerte op maat aan.

Welke trajecten kan u uw (ex-)werknemers aanbieden?

outplacement

Geen enkel outplacement programma is hetzelfde. We vertrekken steeds vanuit de behoeften en het profiel van de deelnemer. Wil de werknemer zo snel mogelijk een gelijkaardige job vinden of wenst hij/zij zichzelf net volledig te heroriënteren? Of kunnen we hem helpen om het einde van zijn/haar eindeloopbaan uit te stippelen? Sommige werknemers weten het gewoonweg niet, ook hen helpen we graag verder.

Een outplacement programma bestaat uit volgende stappen:

 • Een individueel intakegesprek
 • Individuele coachingmomenten met een persoonlijke coach
 • Workshops, e-learnings en individuele opdrachten
 • Een afsluitend gesprek

Iedere persoon krijgt een persoonlijke log-in voor ons e-platform waarin iedereen zijn/haar eigen outplacement traject volledig kan plannen en volgen. Dit is een heel handige en gebruiksvriendelijke tool die hem/haar optimaal zal begeleiden naar het vinden van een nieuwe job of het opstarten van een eigen onderneming.

Waarom outplacement aanbieden via The Value Connectors

ons team the job coach academy
 • The Value Connectors is een succesvolle snelgroeiende organisatie met ongeveer 100 locaties over heel Vlaanderen en Brussel. We hebben een marktaandeel van 12% in Q3 2019 in de markt van job coaching.
 • We zijn een marktleider in gesubsidieerde loopbaanbegeleiding met meer dan 50.000 uren ervaring in Job Coaching & Training. Hierbij maken we gebruik van innovatieve en gespecialiseerde tools zoals 'The Job Matcher'.
 • We zijn een opleidingscentrum met ervaren senior trainers (>1000 uren praktijkervaring in coaching).
 • Ook (ex-) werknemers die dromen om zelfstandige te worden in hoofd- of bijberoep begeleiden we graag met het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan om te starten als ondernemer of freelancer.
 • We bieden heel wat e-learnings aan zodat de deelnemer op eigen tempo zijn nieuwe carrièrepad kan vormgeven.
 • Iedere deelnemer ontvangt een persoonlijke log-in voor ons e-platform waarin hij zijn eigen outplacement traject volledig kan plannen en volgen. Dit is een heel handige en gebruiksvriendelijke tool die hem optimaal zal begeleiden naar het vinden van een nieuwe job of het opstarten van een eigen onderneming. 

Download onze infobrochure voor meer info

In onze infobrochure kan u meer gedetailleerde info over onze standaard trajecten vinden. Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor een offerte op maat.

Voor wie is outplacement verplicht?

Werknemers die in het kader van een individueel ontslag beantwoorden aan volgende voorwaarden dienen verplicht een outplacement voorstel te ontvangen:

 • Werknemers, ongeacht hun leeftijd, die recht hebben op een opzeggingstermijn van minstens 30 weken of op een opzeggingsvergoeding die minstens een periode van 30 weken dekt.

 • Werknemers van 45 jaar en ouder die minstens 1 jaar anciënniteit hebben bij hun werkgever, maar die geen aanspraak kunnen maken op een opzeggingsvergoeding (of een compenserende vergoeding) van minstens 30 weken.
 • Werknemers die ontslagen worden door medische overmacht (bv. na langdurige afwezigheid)

In geval van collectief ontslag als gevolg van een herstructurering dient ook outplacement aangeboden te worden, ongeacht de anciënniteit van de werknemers. Dit gebeurt dan via een tewerkstellingscel.

Indien de werknemer niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kan de werkgever alsnog outplacement op vrijwillige basis aanbieden, op basis van CAO51.

De werkgever is verplicht om het outplacement aan te bieden binnen de 15 dagen na het ontslag. Bij een ontslag om dringende reden is outplacement niet verplicht.

Kosten voor outplacement recupereren

Als je een outplacementaanbod doet onder de algemene regeling, dan mag je 4 weken loon in mindering brengen van de opzegvergoeding, ongeacht of de werknemer het outplacementaanbod aanvaardt of niet. In dit geval heeft ook de werknemer er alle belang bij om deze ontslagbegeleiding te aanvaarden.

Het is wel belangrijk dat je deze inkorting van de verbrekingsvergoeding met 4 weken duidelijk vermeldt op de C4 van de werknemer. Hierdoor zal de werknemer 4 weken vroeger aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering.

Als je een werknemer ontslaat met een opzeggingsvergoeding dan ben je de volledige opzeggingsvergoeding verschuldigd indien je de werknemer:

 • geen outplacement aanbiedt terwijl hij/zij er wel recht op heeft en je bijgevolg in gebreke stelt;
 • geen geldig outplacementaanbod doet;
 • een geldig outplacement voorstelt maar de ontslagbegeleiding niet uitvoert.

Het is dus belangrijk om aan de voorwaarden te voldoen om vervolgens 4 weken loon in mindering te kunnen brengen van de opzeggingsvergoeding.

Wenst u meer info over onze trajecten te ontvangen?

Vul dan onderstaand contactformulier in en we contacteren u binnen de 2 werkdagen voor een verkennend gesprek.