Waarom zijn video-calls altijd zo vermoeiend?
Lees hier onze tips om het beter te doen!
Aangezien we weer meer met z’n allen gaan thuis werken brengen we terug meer tijd door achter onze webcam. Zoom, Skype, Teams, Whatsapp,… welke tool gebruik jij vandaag om even met jouw collega’s te spreken en te overleggen?
Maar waarom is een dag vol met videovergaderingen vermoeiender dan een dag fysiek vergaderen op kantoor?
Je herkent het wellicht al: 5 tot 10 collega’s op je scherm, iemand die maar niet ingelogd geraakt, iemand die plots weer wegvalt, een echo of ‘getuut’ als iemand begint te praten, de voordeurbel die ergens rinkelt omdat de postbode een pakketje levert,… Om nog maar te zwijgen van de collega’s die ongegeneerd verder typen ondertussen of net diegene die vinden dat ze heel de vergadering aan het woord moeten zijn. Lang leve online meetings 😉.
Maar online video meetings zijn niet alleen maar kommer en kwel natuurlijk. Ze zorgen er ook voor dat we in tijden van quarantaine en verhoogde homeworking ook geconnecteerd blijven met onze collega’s en we ons werk zo efficiënt en productief mogelijk kunnen blijven doen.
Maar dus, waarom zijn deze video calls nu net vermoeiender?
1. Het is moeilijker om elkaars lichaamstaal te lezen via een klein vierkantje op ons scherm.
Een meeting is meer dan een mondelinge uitwisseling van gesprekken, het is een combinatie van woorden en onze lichaamstaal. Net die lichaamstaal bepaalt of we elkaar goed verstaan en of de boodschap correct overkomt. Lichaamstaal is de combinatie van de intonatie in onze stem, onze hand- en oogbewegingen en onze houding.
Hoe interpreteer je iemands lichaamshouding in een call: zit iemand de schuiven op zijn stoel, dan is hij/zij wellicht ongeduldig aan het wachten om je te onderbreken en het woord over te nemen. Zit iemand eerder gekruist met zijn armen, dan is hij/zij het wellicht niet helemaal met je eens.
Het is natuurlijk iets moeilijker om die lichaamstaal in een klein vierkantje in je scherm te interpreteren, laat staan als je aan het woord bent er er 10 ‘vierkantjes’ naar je kijken tegelijkertijd. Dit maakt het dus een pak vermoeiender.
2. Je maakt niet echt oogcontact.
Oogcontact is cruciaal tijdens een goed gesprek, het bevestigt om iemand écht luistert of maar wat knikt met verstand op 0. Aan iemands ogen kan je meteen zien of hij/zij geïnteresseerd is, akkoord gaat met wat je vertelt of niet kan volgen waardoor je misschien extra duiding moet geven. Maar bij een online gesprek is dit niet zo gemakkelijk. Mensen kijken naar hun scherm, naar die andere ‘vierkantjes’, maar ze kijken niet in de camera. Hierdoor is er nagenoeg nooit oogcontact.
Een extra belangrijk verschil tussen een video call en een echt gesprek is dat iedereen je heel de tijd zit aan te kijken. Tijdens een echt face-to-face gesprek doe je dit niet en kijk je soms ook even weg omdat het anders ongemakkelijk wordt. Maar al die ‘venstertjes’ op je scherm blijven wel constant naar je staren als je aan het woord bent, wat best ongemakkelijk kan aanvoelen.
3. Ongemakkelijke stiltes.
Je herkent het wel, je vertelt iets, wacht even en niemand reageert, er valt dus een ongemakkelijke stilte. Die vertraging van reageren is vaak het gevolg van een tragere internetverbinding waardoor communicatie vaak met enkele sec vertraging verloopt. Ook al is deze stilte vaak maar 1 of 2 seconden, toch voelt dit vaak als een eeuwigheid aan, waardoor je meteen aan jezelf begint te twijfelen: heb ik iets doms gezegd, was het niet duidelijk, is iedereen er nog of is de helft in slaap gevallen…?
Bij een fysiek gesprek worden deze stiltes totaal anders ervaren omdat je ook de lichaamstaal ziet en je deze extra seconde vertraging niet hebt.
Onze tips voor constructieve en minder vermoeiende video vergaderingen.
Aangezien we het wellicht toch nog enige tijd gaan moeten doen met video meetings en video calls, delen we hierbij enkele tips hoe je deze toch minder vermoeiend kan maken:
- Ga centraal in beeld zitten zodat de anderen jouw lichaamstaal maximaal kunnen zien en interpreteren.
- Als je spreekt, kijk dan recht in de camera zodat de anderen het gevoel hebben dat ze oogcontact kunnen maken. Ben je niet aan het woord en luister je, kijk naar het scherm en begin niet verdwaald rond te kijken of je mails verder te typen. Hier wordt de spreker heel onzeker van.
- Vind je het niet fijn dat mensen heel de tijd naar jou zitten te staren? Zet dan soms als je niet aan het woord bent je webcam even uit.
- Ben je zelf niet aan het woord, zet dan jouw micro op ‘mute’/gedempt. Zo wordt de spreker niet gestoord door de achtergrondgeluiden van alle anderen. Dit kan enorm afleiden. Zeker als de poetsvrouw ondertussen op de achtergrond aan het stofzuigen is of de postbode een pakketje komt brengen en de voordeurbel rinkelt.
- Probeer na een video meeting even te bewegen. Eerst en vooral simuleer je dan het gevoel dat de meeting afgerond is en je terug naar jouw bureau wandelt waardoor je de meeting ook in je hoofd afsluit. Anderzijds zorg je er zo voor dat je voldoende blijft bewegen. Dit laatste doe je sowieso al minder als je constant thuis werkt.
- Probeer het aantal videocalls per dag te beperken. Voor kleine dingen kan je even goed even een mail sturen of snel even bellen.
Nood aan hulp?
Ben je na al dat werken vanop afstand de verbondenheid met je job en collega's verloren en heb je nood aan een carrièreswitch? Bekijk dan onze loopbaantrajecten. Samen met een loopbaancoach uit jouw buurt ga je op zoek naar jouw talenten en competenties en naar een job die je net energie geeft. Klik hier voor meer info.
Heb je als team nood aan meer verbondenheid en wil je de teamspirit een boost geven? Ontdek dan onze workshop 'true connection in a digital Covid-world'. We begeleiden jullie als team om optimaal samen te werken vanop afstand en daarbij ook de verbondenheid te behouden. Ook is de huidige werkomgeving aan constante verandering onderhevig, ook hierbij helpen we jullie als team om met deze constante verandering constructief om te gaan. Klik hier om meer over deze workshop te ontdekken.