Enneagram persoonlijkheidsrapport

De bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling

Enneagram

Persoonlijke ontwikkeling, een constructieve teamsamenwerking en een goede managementstijl begint bij zelfkennis. Een Enneagram workshop is daarom de perfecte tool om:

 • De zelfkennis van uw werknemers of leidinggevenden beter in kaart te brengen
 • De dynamieken en samenwerkingen binnen uw organisatie te verbeteren
 • Conflicten tussen teams of werknemers om te buigen tot bouwstenen voor een constructieve samenwerking
 • Te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers

 

Onze Enneagram geaccrediteerde coaches geven deze workshops zowel 1-op-1 voor individuele medewerkers en leidinggevenden die willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, alsook aan teams die meer kennis in zichtzelf én hun collega’s willen verwerven om zo de basis te vormen voor een constructieve samenwerkingen.

Wat is een Enneagram persoonlijkheidsrapport?

Het Enneagram is een universeel psychologisch model dat negen persoonlijkheidstypes beschrijft. Elk type heeft zijn sterktes en zwaktes en via lijnen zijn ze allemaal onderling verbonden.

Ondanks haar negen algemene types biedt het model voldoende ruimte voor de eigenheid van elke mens. We hebben allemaal één dominant type, maar in zekere mate zijn ook andere types in ons aanwezig. Iedereen beschikt dus over een unieke combinatie van types, waarvan er één sterker tot uiting komt.

De negen types hangen onderling samen. In bepaalde situaties en levensfases neem je karaktertrekken van andere types over. Als je ontspannen en effectief bent zal je een ander type overnemen dan wanneer je gestresseerd of gespannen bent.

Via een Enneagram persoonlijkheidsrapport krijg je meer inzicht in de achterliggende, onbewuste drijfveren en motieven van jouw gedrag én dat van collega’s. Door je automatische gedrag en reacties te herkennen kan je jezelf beter bijsturen. Het is ook een handige leidraad in relaties met anderen omdat je hun manier van denken beter zal kunnen begrijpen en appreciëren. Je leert daardoor beter met hen te communiceren en vermijdt daardoor vaak conflicten.

Het Enneagram is dus het ideale model voor zowel zelfontwikkeling als groei.

Wat zijn de negen types van het Enneagram?

Enneagram

Het Enneagram bestaat uit 9 types die door pijlen onderling verbonden zijn:

 1. De deugdzame hervormer
 2. De verzorgende adviseur
 3. De succesvolle presteerder
 4. De creatieve individualist
 5. De onderzoekende denker
 6. De loyale bewaker
 7. De entertainende optimist
 8. De beschermende uitdager
 9. De vreedzame bemiddelaar

 

Als type 2 (de verzorgende adviseur) bijvoorbeeld ontspannen is, dan krijgt die ook toegang tot de eigenschappen van type 4 (de creatieve individualist). Is type 2 (de verzorgende adviseur) echter gespannen en gestresseerd, dan neemt die ook eigenschappen van type 8 (de beschermende uitdager) over. In praktijk betekent dit dat een persoon die normaliter anderen graag helpt en op een goede dag ook best creatief kan zijn, dan op een slechte dag plots heel dominant en sturend kan worden. Binnen teams en voor leidinggevenden is het dus belangrijk om niet alleen de persoonlijkheidstypes te kennen, maar ook te weten hoe deze personen zich gedragen onder een bepaalde gemoedstoestand. Hierdoor kan je pro-actief je communicatiestijl aanpassen en heel wat conflict en weerstand vermijden.

Wat zijn de voordelen van een Enneagram workshop voor uw organisatie?

Zoals het gezegde zegt: zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

In tijden van een ‘war for talent’ is het meer dan ooit belangrijk om te investeren in persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers en leidinggevenden. Niet alleen is het belangrijk om te begrijpen hoe werknemers denken, maar ook om gepast te communiceren. Goede werknemers behouden en op de juiste stoel zetten is cruciaal.

Anderzijds verandert de dagelijkse werkcontext constant. Hierdoor ontstaat er vaak weerstand en miscommunicatie tussen werknemers en leidinggevenden. Inzicht in jezelf én in elkaars voorkeuren verbeteren teamsamenwerking. Dit vormt de basis van connectiviteit tussen elkaar én met de waarden en visie van het bedrijf.

Als je als leidinggevenden meer inzicht hebben in hoe elke medewerker fuctioneert in je team, dan kan je beter anticiperen en gerichter communiceren. Je wordt je bewust dat één en dezelfde communicatie naar jouw team vaak niet aangewezen is, maar dat sommige personen net een andere aanpak nodig hebben. Hierdoor verminder je conflict en weerstand en streef je samen dezelfde bedrijfsdoelen na. De productiviteit van werknemers bepalen nu eenmaal het succes van de onderneming.

Aangezien er meer dan ooit vanop afstand gewerkt wordt ervaren onze klanten ook vaker conflict door misinterpretatie van bijvoorbeeld mailverkeer waardoor bepaalde werknemers afhaken en gedemotiveerd geraken. Begrijpen welke voorkeuren je in jouw team hebt zorgt ervoor dat je meer individueel zal communiceren en de connectiviteit tussen iedereen behouden blijft.

Waarom een Enneagram test volgen via The Value Connectors?

Waarom een Enneagram test volgen via The Value Connectors?
 • The Value Connectors is een succesvolle en snelgroeiende organisatie met locaties over heel Vlaanderen en Brussel.
 • We zijn een opleidingscentrum met ervaren senior coaches, elks met hun eigen achtergrond (> 1000 uren praktijkervaring in coaching)
 • We beschikken over drietalige Enneagram Practitioners
 • Wij dagen werkgevers dagelijks uit om te investeren in hun Employer en voorzien de tools om hier dan ook actief mee aan de slag te gaan.
 • Als Preferred Partner van Vlerick Alumni beschikken we over een mooi aanbod aan employer programma’s om u doorheen de verschillende challenges van de employer journey te loodsen.

Ben je benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen? Vul dan onderstaande contactformulier in en we contacteren je binnen de 2 werkdagen.

 

Wij passen ons graag aan aan de teamdynamiek en de ontwikkelingen binnen uw organisatie. Daarom beschikken wij ook over gelijkaardige workshops zoals Insights Discovery en MBTI. Wij luisteren graag naar uw wensen om samen te bekijken welke workshop het beste bij u of uw organisatie past. Klik hier en vul ons contactformulier in. Wij contacteren u binnen de 2 werkdagen om samen de mogelijkheden te bekijken.

Wenst u meer info over onze trajecten te ontvangen?

Vul dan onderstaand contactformulier in en we contacteren u binnen de 2 werkdagen voor een verkennend gesprek.