Ontslagbegeleiding

Heeft u hulp nodig bij ontslag? Lees alle info over ontslagbegeleiding en ontdek onze outplacementtrajecten. Vraag vrijblijvend een infogesprek aan.

Wanneer u een werknemer ontslaat, bent u in sommige gevallen verplicht om ontslagbegeleiding of outplacement aan te bieden aan de ontslagen medewerker. We helpen u graag bij het aanbieden van ontslagbegeleiding met als doel om een constructieve, efficiënte en snelle oplossing te vinden voor zowel de ontslagen werknemer(s) als de werkgever.

 

Wat is ontslagbegeleiding?

Ontslagbegeleiding, ook wel outplacement genoemd, is het begeleiden van ontslagen werknemer(s), individueel of in groep. Het heeft als doel om de werknemer te helpen om zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden die bij hem/haar past of om als zelfstandige op te starten.

Er wordt o.a. begeleiding geboden bij volgende zaken:

  • Persoonlijke en emotionele begeleiding
  • Begeleiding bij professionele doelstellingen/visie
  • Ondersteuning bij de jobzoektocht
  • Coaching bij sollicitatiegesprekken 
  • Integratie in een nieuwe job

Wie kan ontslagbegeleiding/outplacement volgen?

Om recht te hebben op ontslagbegeleiding, dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. In sommige gevallen is het zelfs verplicht. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen individueel en collectief ontslag.

Outplacement na individueel ontslag

Outplacement na individueel ontslag

Ontslagbegeleiding na individueel ontslag is verplicht wanneer de werknemer:

  • niet om dringende redenen werd ontslagen
  • 45 jaar was bij de datum van ontslag
  • minstens 1 jaar ononderbroken bij de werkgever werkte
  • in de privésector werkte
  • een opzeggingstermijn of -vergoeding van minder dan 30 weken heeft.

Als werkgever bent u verplicht om binnen de 15 dagen na ontslag een outplacementbegeleidingstraject aan te bieden voor werknemers die aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

U kan als werkgever ook vrijwillig ontslagbegeleiding bieden aan werknemers die jonger zijn dan 45 jaar. De ontslagen werknemer is dan echter niet verplicht om op dit aanbod in te gaan.

Outplacement na collectief ontslag

Bij collectief ontslag werkt ontslagbegeleiding anders. In dat geval moet het bedrijf een tewerkingstellingscel oprichten die outplacement aanbiedt.

Werknemers zijn verplicht zich in te schrijven in de tewerkstellingscel en ontslagbegeleiding te volgen, ongeacht hun leeftijd of anciënniteit. Wanneer zij weigeren mee te werken, heeft dit een invloed op hun werkloosheidsuitkering

Download onze infobrochure voor meer info

In onze infobrochure kan u meer gedetailleerde info over onze standaard trajecten vinden. Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor een offerte op maat.

Wenst u meer info over dit traject te ontvangen?

Vul dan onderstaand contactformulier in en we contacteren u binnen de 2 werkdagen voor een verkennend gesprek.